Your Cart

Δωρεάν Μεταφορικά εντός Αττικής υπό όρους!

Περισσότερα

έχετε απορίες?

📞 +30 210 2202706

📞 +30 2294 111029

📞 6977 225227

Social

Τακτικότεροι έλεγχοι επιθεώρησης εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου 2023

Αυστηρότεροι έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας

Η 1η Φεβρουαρίου 2023 σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό θα σημάνει τη διενέργεια περισσότερων και πιο στοχευμένων ελέγχων που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου κατασκευών και οικοδομικών εργασιών.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνει τα μέτρα που λήφθηκαν και αυτά που έχουν προγραμματιστεί για τη χρονιά καθώς και τις οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές που έλαβαν χώρα.

Η Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την 1η Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκε η οργανωτική μετάβαση του πρώην ΣΕΠΕ στο νέο καθεστώς λειτουργίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου την κεντρική διοίκηση της Επιθεώρησης Εργασίας όπου και έλαβε τη σχετική ενημέρωση από τον διοικητή, Γιώργο Τζιλιβάκη, τόσο για τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν όσο και για τις δράσεις της Αρχής που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης εργασίας ανακοίνωσε ότι:

  • Τα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ελέγχων και των παραβάσεων θα δημοσιεύονται πλέον ανά μήνα στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας (https://www.sepe.gov.gr/i-drastiriotita-mas/trechon-etos), με ανάλυση ανά κατηγορία παραβάσεων. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, κατά των 11 μηνών του 2022 πραγματοποιήθηκαν 59.476 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 11.871 κυρώσεις και πρόστιμα συνολικού ύψους 32,2 εκατ. ευρώ. Το 2022, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στους κλάδους των delivery-courier, στα σχολικά λεωφορεία και στην οικοδομή.
  • Θα επεκταθούν οι έλεγχοι για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον περασμένο Ιούλιο στους κλάδους των σούπερ – μάρκετ και των τραπεζών. Η επέκταση αυτή των ελέγχων θα αφορά τους υπόλοιπους κλάδους στους οποίους θα πραγματοποιηθεί η εφαρμογή της, όπως στους κλάδους παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.
  • Το πρόγραμμα ελέγχων για το 2023 κατατέθηκε στο Υπουργείο το Φεβρουάριο και αναμένεται να επικυρωθεί με Υπουργική Απόφαση. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο του risk analysis και βάσει των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη, θα δοθεί έμφαση στους κλάδους όπου ιστορικά εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα, δηλαδή σε επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους και ιδίως σε εκείνες που δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως προκύπτει από τα στοιχεία του “ΕΡΓΑΝΗ”). Το γεγονός αυτό αφορά άμεσα τον κλάδο της οικοδομής.
  • Στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της διαφάνειας, ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται tablets για να διενεργηθούν οι έλεγχοι. Μέσω αυτών των tablets πραγματοποιείται διαδικτυακή δήλωση του χρόνου έναρξης και λήξης του ελέγχου ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζόμενων. Ταυτόχρονα, γίνεται άμεση αποστολή των αποτελεσμάτων των ελέγχων τόσο στην επιχείρηση που ελέγχεται όσο και στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου και αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων.
  • Όσον αφορά το οργανωτικό επίπεδο, ο νέος Οργανισμός της Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταρτιστεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από τον περασμένο Νοέμβριο. Στο πλαίσιο αυτής της κατάρτισης, τα στελέχη τοποθετήθηκαν στις νέες θέσεις ενώ αναμένεται να μετακομίσει η κεντρική υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας σε νέο κτίριο.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας, από την 1η Φεβρουαρίου 2023, θα λειτουργεί αυτόνομα με αυτοτελή Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, κατά την επίσκεψή του στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και αυτές του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργου Τζιλιβάκη, κατέστησαν σαφές ότι, η Επιθεώρηση Εργασίας βελτιστοποιείται ώστε να λειτουργεί με έναν πιο σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο. Σκοπός αυτής της βελτιστοποίησης είναι να επιτελεί το ρόλο της ως βασικό εργαλείο μέσω του οποίου διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων του ωραρίου, των υπερωριών, και της υγείας και ασφάλειας στο χώρο της εργασίας.

Η νέα αυτή εποχή της Επιθεώρησης Εργασίας επηρεάζει άμεσα τον κλάδο της οικοδομής, όπου και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται τακτικότερα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικής σημασίας, οι κατασκευαστές και εργολάβοι να προσλαμβάνουν με διαφανείς διαδικασίες καταρτισμένους εργάτες με πλήρεις παροχές και όχι ανειδίκευτους εργαζόμενους που δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να διασφαλίζουν την σωστή διενέργεια των εργασιών.

Δωρεάν μεταφορικά

Αττική αγορές €1500 άνω

Μεγάλη παρακαταθήκη

σε εξαρτήματα

Εγγύηση κατασκευαστή

χωρίς ψιλά γράμματα

100% Ασφαλείς αγορές

PayPal / MasterCard / Visa