Η σωστή στήριξη σκαλωσιάς είναι μία παράμετρος η οποία έχει προβληματίσει αρκετούς εγκαταστάτες και εταιρείες, οι οποίες σχετίζονται με την κατασκευή ικριωμάτων αλλά και συστημάτων στηρίξεως γενικής μορφής. Η στήριξη μίας σκαλωσιάς έτσι ώστε να μην ταλαντεύεται, να μην φοβίζει τους εργαζόμενους και να είναι ασφαλισμένη άσχετα με τις καταπονήσεις και τις πιέσεις που δέχεται, είναι μία περίπλοκη και υπεύθυνη εργασία.
Η σωστή στήριξη της σκαλωσιάς
Πολλοί συνήθως επιπόλαιοι εγκαταστάτες νομίζουν ότι η στήριξη της σκαλωσιάς είναι κάτι πολύ απλό και επιτυγχάνεται χωρίς εξειδικευμένα υλικά. Το αντίθετο όμως η στήριξη της σκαλωσιάς απαιτεί και εξειδικευμένα εργαλεία και εξειδικευμένα υλικά τα οποία στοιχίζουν και απαιτούν γνώση για να το χρησιμοποιήσεις σωστά πολλές φορές παρατηρούμε μικρές ως επί το πλείστον σκαλωσιές δεμένες με σχοινιά με σύρματα με καλώδια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους μας.
Η στήριξη μιας σκαλωσιάς μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους χρησιμοποιώντας βέβαια τα ανάλογα υλικά όπως σωλήνες, κλειδιά σταθερά ή περιστρεφόμενα, ειδικά στηρίγματα, γάντζους, αγκύρια, στριφώνια, ούπα, διαμορφωμένους σωλήνες ώστε να κλειδώνουν πάνω σε κηκλιδώματα και άλλα. Ο εγκαταστάτης πάντα προσπαθεί να αποφύγει το τρύπημα της τοιχοποιίας όχι μόνο για για οικονομία σε αναλώσιμα υλικά αλλά για την αποφυγή μικροζημιών στην τοιχοποιία του κτιρίου επειδή κατόπιν πρέπει η οποιαδήποτε φθορά να επισκευαστεί είτε από τον ίδιο είτε από το συνεργείο που εκτελεί τις εργασίες.
Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να τρυπήσουν τα κτίρια τους με αποτέλεσμα να υπάρχει ρήξη μεταξύ εγκαταστάτη και ιδιοκτήτη. Όταν όμως αυτό είναι αναπόφευκτο ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποχωρήσει για την ασφάλεια και τη σωστή λειτουργία της σκαλωσιάς. Όταν υπάρχουν μπαλκόνια με κάγκελα ένα ικρίωμα μπορεί να δεθεί πάνω σε αυτά εφόσον εγκαταστάτης εγκρίνει την αντοχή τους.
Σε περίπτωση που δεν υφίστανται κάγκελα η στήριξη μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της σωλήνας δηλαδή σφήνωμα στο πάτωμα και στην οροφή σωλήνας βαρέως τύπου και δέσιμο του ικριώματος πάνω σε αυτή. Σε τοιχοποιίες κατά τις οποίες το ικρίωμα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω παραθύρων η ασφάλιση σκαλωσιάς μπορεί να γίνει με όμοιο τρόπο μέσω των παραθύρων η σε περιπτώσεις που το ύψος Του ικριώματος δεν ξεπερνά τα 8 μέτρα η ακύρωση μπορεί να γίνει με σωλήνες στην πλάτη της σκαλωσιάς αρκετού όμως μήκους οι οποίες θα αγκυρώνουν στο έδαφος.
Το δέσιμο της σκαλωσιάς
Υπάρχουν όμως δυστυχώς και περιπτώσεις μεγάλων επιφανειών, γειτονικών τοίχων όπως συνηθίζεται να ονομάζονται στον κατασκευαστικό χώρο, τοιχοποιίας που είναι τελείως τυφλοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εγκαταστάτης δεν μπορεί να αγκυρώσει πουθενά, αναγκάζεται να δημιουργήσει οπές μικρής διαμέτρου στην τοιχοποιία και με ειδικά εξαρτήματα και υλικά να μπορέσει να στερεώσει στριφώνια με βιδοθηλιές τα οποία θα εξυπηρετήσουν γάντζους με σωλήνες κάνοντας την κατασκευή του σίγουρη και ασφαλής. Δένοντας τη σκαλωσιά πάνω στην τοιχοποιία καλό είναι ο εγκαταστάτης να επιλέξει την τοποθέτηση των αγκυρίων που θα κάνει να προσπαθήσει να τα εγκαταστήσει σε σημεία τα οποία περιβάλλονται από μπετόν .
Η εργασία του εγκαταστάτη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και συνθέτη όταν οι απαιτήσεις της εργασίας υποχρεώνουν την τοποθέτηση ανεμοθώρακα. Εκεί η στήριξη πρέπει να είναι πιο επιμελημένη και λεπτομερής, να χρησιμοποιηθούν καλύτερα υλικά γιατί το ικρίωμα υπόκεινται σε πιέσεις και σε φορτία τα οποία επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες. Είναι υποχρεωμένος λοιπόν αυτός που θα δημιουργήσει τη στήριξη και τη μελέτη της σκαλωσιάς να υπολογίσει και στα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο σωστός υπολογισμός και η υπερβολή πολλές φορές μας γλιτώνουν από προβλήματα που καλό είναι να μην αναφερθούν στο συγκεκριμένο κείμενο..