γράφει ο Παύλος Τσαμουρίδης
Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία χώρα η οποία παρά το γεγονός ότι ανήκει στο δυτικό κόσμο και στην Δυτική Ευρώπη υπολείπεται μιας δεκαετίας τουλάχιστον, συγκριτικά με τον τρόπο εξέλιξης της ύπαρξης της. Δεν είναι η πρώτη διαπίστωση που κάνω σχετικά με τις κτιριακές αναβαθμίσεις, το ίδιο πράγμα συνέβη και με τους κινητήρες των αυτοκινήτων για παράδειγμα τον καιρό που όλη η Ευρώπη χρησιμοποιούσε το πετρέλαιο για την κίνηση των οχημάτων της εμείς κινούμαστε με βενζίνα.
Πιστεύω το ίδιο πράγμα ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Ενώ η Ευρώπη έχει ξεκινήσει την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εδώ και μία δεκαπενταετία εμείς προσπαθούμε τώρα (από τις λίγες φορές που βοηθάει το ελληνικό κράτος μέσω του εξοικονομώ κατ’ οίκον) να αναβαθμίσουμε τα κτίρια μας. Με αρκετή καθυστέρηση καταλάβαμε ότι τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε σαν υλικά για υλοποίηση της κατοικία μας πρέπει να τηρούν προδιαγραφές και πιστοποιήσεις σύμφωνα με την υπόλοιπη Ευρώπη και θα μάς εξοικονομούν αποδεδειγμένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας.
Η Ελλάδα λόγω της μορφολογίας του εδάφους της και της μεγάλης κτηματολογικης ιδιομορφίας, για παράδειγμα το κλίμα της είναι καθαρά μεσογειακό αλλά διαθέτει και βουνά και θάλασσα πράγμα το οποίο σημαίνει και υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ίσως και ταυτόχρονα, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναβάθμιση τα υλικά συντήρησης και κατασκευής των κατοικιών της, σε υλικά οικολογικά τα οποία θα εξοικονομούν μεγάλο ποσοστό ενέργειας.
Αντίθετα όμως από την Ευρώπη, σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελληνική επικράτεια επικρατούν ζεστές συνθήκες. Άρα η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά κύριο λόγο την ζέστη και μετά το κρύο.
Για τον λόγο αυτό πολλές φορές είναι λάθος να παραδειγματιζόμαστε από τα υλικά που χρησιμοποιούν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν τελείως διαφορετικές συνθήκες από τη δικιά μας άρα και διαφορετικές ανάγκες. Η ελαχιστοποίηση απωλειών σε μία κατοικία είναι οικονομικός παράγοντας γιατί η ενέργεια όπως είναι γνωστό πληρώνεται ακριβά. Η αγορά και η επένδυση ενός κεφαλαίου στα σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι ακριβότερη σε σχέση με τα συμβατικά υλικά σε βάθος χρόνου όμως τα οφέλη είναι αρκετά.
Τα ποσά εξοικονόμησης ενέργειας και εξοικονόμησης χρημάτων αυξάνονται κάθε σεζόν ενώ παράλληλα, η διαβίωση σε μία καλά μονωμένη κατοικία με μηδενική υγρασία, καθαρό αέρα και σωστό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερη και πιο υγιής από ότι σε ένα σπίτι παλαιάς κατασκευής