Your Cart

Δωρεάν Μεταφορικά εντός Αττικής υπό όρους!

Περισσότερα

έχετε απορίες?

📞 +30 210 2202706

📞 +30 2294 111029

📞 6977 225227

Social

εργαλεία μεταλλικές σκαλωσιές proskal

Άδεια Μικρής κλίμακας

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να  απαντήσουμε και να εξηγήσουμε στους πελάτες μας μία ερώτηση που  μας γίνεται πολύ συχνά, για το αν είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν μία άδεια μικρής κλίμακας ξεκινώντας εργασίες στο  κτίριο τους?
Η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι πολύ απλή.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιούνται Ικριώματα πρέπει να υπάρχει οικοδομική άδεια. 

Στα καινούργια κτίρια τα οποία είναι υπό κατασκευή δεν χρειάζεται άλλη ειδική άδεια αφού καλύπτονται νομικά και ουσιαστικά εφόσον υπάρχει επιβλέπων μηχανικός, ο οποίος έχει τις γνώσεις, την εμπειρία και την τεχνική έκθεση ώστε να ελέγξει και να παρακολουθήσει την ορθότητα, την σωστή εφαρμογή και τα πιστοποιητικά των χρησιμοποιηθέντων αντικειμένων στο έργο. 
Στα παλαιά και υφιστάμενα κτίρια τα οποία έχουν αποπερατωθεί αρκετά χρόνια πριν και δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι  στην έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας. Η διαδικασία αυτή δεν είναι ούτε πολύ χρονοβόρα ούτε και πολυέξοδη ενώ ταυτόχρονα  διασφαλίζει τον ιδιοκτήτη από αρκετά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (ΦΕΚ B 1843 – 13.05.2020)  παρουσιάζουμε Τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας με τη χρήση ικριωμάτων: 

  • 1/ Απλή τοποθέτηση ικριωμάτων είναι η περίπτωση κατά την οποία τοποθετούνται ικριώματα στο κτίριο για έλεγχο και πιθανές ζημιές που έχουν προκληθεί από  την παλαιότητα του κτιρίου  Σε τοιχοποιίες σωληνώσεις αγωγούς και άλλα.  σε αυτή την περίπτωση απαιτείται κατάθεση σχεδίου και φακέλου ασφαλείας και υγείας του έργου ενώ παράλληλα πρέπει να οριστεί ένας υπεύθυνος συντονιστής Σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.305/1996 (Α305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου.
    Δικαιολογητικά:
    α) Δήλωση ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου.
    β) Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος.

  • 2/ Τοποθέτηση ικριωμάτων για εργασίες επισκευών επιχρισμάτων ή εξωτερικών χρωματισμών η αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων και γενικά επισκευές όψεων.
    Σε διάφορες περιοχές οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, για εξωτερικούς χρωματισμούς, αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων,  επισκευής επιχρισμάτων ή γενικά επισκευές και συντηρήσεις όψεων, με ή χωρίς εγκατάσταση ικριώματος, πρέπει να εκδοθεί υποχρεωτικά άδεια δόμησης μικρής κλίμακας και επισυνάπτονται παράλληλα οι όψεις του κτιρίου.
    Από την τεχνική έκθεση του μηχανικού θα προκύψουν οι εργασίες που θα υλοποιηθούν στο κτίριο και εφόσον τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα ακριβώς τα ίδια με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην υφιστάμενη κατασκευή, η έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας πραγματοποιείται  μόνο στην περίπτωση χρήσης ικριωμάτων χωρίς να υποβάλλονται οι όψεις του κτιρίου.
    Στην περίπτωση κτιρίων με χαρακτηρισμό μνημείων ή διατηρητέων οφείλουν να κατατεθούν οι όψεις του κτίσματος.

  • 3/Επισκευή και συντήρηση δώματος, στέγης, ταράτσας με χρήση ικριωμάτων.
    Δήλωση ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης του μηχανικού για την επίβλεψη του έργου.
    Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος.
    Βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.


Δωρεάν μεταφορικά

Αττική αγορές €1500 άνω

Μεγάλη παρακαταθήκη

σε εξαρτήματα

Εγγύηση κατασκευαστή

χωρίς ψιλά γράμματα

100% Ασφαλείς αγορές

PayPal / MasterCard / Visa